Akismet is 1 van de 2 gratis plugins die al sinds mensenheugenis met WordPress worden meegeleverd.
De hilarische plugin “Hello Dolly” wordt door de meeste mensen direct na het installeren van WordPress gedeactiveerd en heeft geen enkele functie. Daartegenover staat dat Akismet één van de belangrijkste plugins is die je je maar kunt voorstellen!

Wat er gebeurde toen Akismet niet aan stond…

Het belang van die plugin werd me onlangs weer duidelijk toen deze om één of andere onbegrijpelijke reden was gedeactiveerd op een website die ik onderhoud. Ik kreeg bericht van de eigenares, dat ze ineens veel spam in haar mailbox kreeg. Ik had het erg druk en schonk er niet de juiste aandacht aan. Haar mail kwam in mijn todo list te staan. 2 dagen later nam ik poolshoogte en wist niet wat ik zag: In 2 dagen tijd waren er ruim 5000 spamreacties geplaatst op haar blog! Helaas stonden haar instellingen bij Reacties ook niet goed en werd alles zonder mankeren onder de berichten geplaatst.

Ik heb meteen Akismet weer geactiveerd, de instelling goed gezet en alle spam gelukkig kunnen verwijderen. Intussen stroomden de spamreacties nog voortdurend binnen maar kwamen nu meteen in de spam map terecht.

spam in grote hoeveelheden naar de spammap

Akismet is ontwikkeld door de grondlegger van WordPress, Matt Mullenweg. Het werd exact 4 dagen na het uitkomen van WordPress op 21 oktober 2005 gelanceerd. Sinds de release van versie 2.0 in december 2005 wordt het met WordPress meegeleverd.

Ik heb me altijd afgevraagd waar de naam Akismet nu precies vandaan komt. Na even zoeken vond ik het volgende:

The name of the plugin comes from coupling the name of the company who created the plugin (Automattic) with the word ‘Kismet’ which means fate or destiny. Therefore, the name of the plugin actually means, ‘automatic fate’ which is entirely applicable since the fate of your comment spam is to automatically be thrown in the spam folder when you use the Akismet plugin.
Bron: Elegant Themes

En ik kom het tot mijn verbazing nog wel eens tegen… WordPress sites waar Akismet niet is geactiveerd.
Omdat er een code nodig is?
Omdat je die moet aanvragen?
Omdat dat wat kost?

Ik begrijp dat het invoeren van dit systeem een beetje zuur is voor mensen die er aan gewend waren dat Akismet gratis was, maar gezien de enorme verdiensten van deze plugin is een vergoeding op zijn plaats. De spammers vinden steeds nieuwe manieren om ons te bestoken. Een plugin als Akismet moet voortdurend up-to-date gehouden worden om de kwaliteit en een spamvrije website te waarborgen.

Goodbye spam

Voor het geval je nu meteen een Akismetcode wil aanvragen: klik dan hier

Hulp nodig? Stuur mij een mailtje en ik help je op weg.