Het is altijd leuk als je je blog, of andere door jouzelf geschreven tekst, op een andere website mag plaatsen. Zo plaats ik zelf af en toe een blog op de website van Vrouw in Bedrijf die ik eerder op mijn eigen website geplaatst heb (zie het plaatje hierboven). Hiermee bereik je meer mensen en heb je kans dat ze meer van je willen weten en je website gaan bezoeken. Ook is het mogelijk om je blogs te delen op Facebook of LinkedIn. Wanneer een tekst op 2 plaatsen gevonden wordt op internet noemen we dat duplicate content.

Hoe ontstaat duplicate content?

Wanneer je een tekst volledig overneemt en ergens anders plaatst noemen we dat “Duplicate content” of “Dubbele inhoud”. Ook binnen je eigen website in (auteurs)archieven kan dubbele content gevonden worden. Ik raad daarom aan om daar nooit de hele inhoud van je bericht weer te geven maar slechts een inleiding. Meestal staat dat standaard al zo ingesteld.

Duplicate content kan ook ontstaan wanneer je website onlangs op https:// gezet is maar ook nog te bereiken is op http://. Immers worden dan beide versies geïndexeerd.

Doe de test:
Als je een website hebt met SSL, test dan of je website nog getoond wordt in de http versie. Als het goed is wordt je site doorgestuurd naar https, zo niet, dan heb je als het ware een dubbele website.

Waarom is duplicate content een probleem?

Stel, je hebt je blog gedeeld op een andere website. Op het moment dat Google beide websites gaat indexeren, wat regelmatig gebeurt, moet hij kiezen welke website hij belangrijker vindt. Uiteraard wil je zelf dat je eigen site als belangrijkste wordt gekozen. Als dat niet zo is zal je eigen pagina omlaag schieten of verdwijnen uit Google. Het kan zelfs effect hebben op je hele website, omdat de crawltijd van de zoekbot als het ware verspild wordt aan deze content. Zo kan het zijn dat unieke content onder de radar blijft.

Het is een misverstand, dat Google je afstraft door niet meer te indexeren wanneer je site duplicate content bevat. Wat er gebeurt is dat, wanneer de zoekrobots 2 keer dezelfde content aantreft maar 1 versie zal tonen aan de zoeker. De andere versie zal een stuk lager ook wel weer te vinden zijn, maar niet verdwijnen.

Dit kun je doen om de nadelen van duplicate content te voorkomen

Moet je nu voor altijd het delen van je content gaan vermijden? Helemaal niet. Ik raad je juist aan dit te doen wanneer zich die mogelijkheid voordoet. Je kunt iets doen om de zoekbots te laten weten dat je duplicate content bewust gedeelde content is.

Open de pagina waar de gedeelde tekst staat. Ga naar Yoast SEO onderaan (installeer zo nodig deze plugin)
Klik op het tandwieltje. Vul bij Canonieke URL de link in van de originele webpagina. Als je zelf geen toegang hebt en de blog door een ander geplaatst wordt, vraag hem of haar dan dit te doen. Stuur eventueel de link van deze blog door.

duplicate content aangeven

Het is ook aan te raden om de titel en de omschrijving een beetje aan te passen zodat die in ieder geval verschillend zijn van de oorspronkelijke pagina. En uiteraard kun je ook in de tekst wat wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld tekst verwijderen en / of toevoegen. Op deze manier zal de zoekrobot de originele pagina in de zoekresultaten normaal blijven weergeven.

Je blog delen op LinkedIn pulse of Facebook

Op LinkedIn kun je helaas geen canonieke URL invoeren, maar dat hoeft je niet tegen te houden om je blog daar te delen. Wacht tot je originele blog eerst wordt geïndexeerd door Google. Dat kun je controleren door er naar te zoeken. Wanneer je hem dan plaatst op LinkedIn zet je onderaan deze zin: Dit bericht verscheen eerder op [link naar oorspronkelijk bericht].

Nog handiger is hoe Facebook hier mee omgaat. Als iemand jou niet originele blog deelt maar de pagina waar je canonieke url in staat zal deze altijd de originele post weergeven. Dit onderstreept nog eens het belang van de canonieke url.