Veel mensen willen een kaart van Google Maps op hun website. Dit is al heel lang mogelijk en wordt vaak gedaan. Vooral wanneer je meerdere locaties wilt weergeven is een kaartje heel nuttig. Denk aan het weergeven van meerdere evenementen, winkels, leden, restaurants etc. Een mooi voorbeeld waarin ik een kaart heb gebruikt zie je op deze website van style adviseurs. Deze kaart heb ik gemaakt met Toolset. Binnen deze kaart is het mogelijk om te filteren op afstand. Maar je kunt ook filteren op andere gegevens, bijvoorbeeld provincie. Met Toolset maps kun je ook een link of andere informatie in het adresveld plaatsen (in dit geval is de bedrijfsnaam een link), een eigen gekozen icoon etc.

Hoe kan ik een kaart van Google Maps op mijn website zetten?

Voor het plaatsen van een kaart zijn veel plugins ontwikkeld. Wanneer je bij “Nieuwe plugin” zoekt op het woord “maps”, vind je tientallen hits. Er zijn hele eenvoudige, maar ook heel uitgebreide plugins met vele mogelijkheden ontwikkeld. Alle hebben ze echter één ding gemeen. Om een kaart te kunnen weergeven heb je een Google Maps API key nodig. Bij het installeren van een maps plugin is er altijd wel een veld waar je de API key kunt invullen. Ik ga hier geen plugins bespreken of aanraden maar wil je vertellen hoe je een API key kunt verkrijgen.

Hoe kom ik aan een geldige API key?

Om je eigen unieke code te verkrijgen ga je naar Google Maps API’s. Log in met je Google account als je dat nog niet hebt gedaan. Klik op de knop “Get a Key”. In de pop-up klik je op “Select or create project”. Verander “My project” in een herkenbare naam, bijvoorbeeld de naam van je website. Klik op “Next”. Vervolgens verschijnt de code die je kunt plakken in het veld in je wp-admin.

Google Maps project toevoegen

Je kunt maximaal 12 projecten aanmaken en deze beheren onder je API’s Dashboard. Klik op het pijltje om een project te kiezen. Je kunt hier na het in gebruik nemen van de key de statistieken zien (activiteiten) en of er fouten zijn opgetreden.

Google maps API dashboard

Hoe laat ik mijn web-bouwer meekijken?

In de pop-up kun je ook nog klikken op de “folder” icon (Recources beheren) of de “plus” icon (Project maken).
Op de pagina Recources beheren kun je nog een heleboel dingen doen waarvan het belangrijkste is: een gebruiker toevoegen. Het kan handig zijn om daar je websitebouwer of VA toe te voegen aangezien het tegenwoordig heel lastig is om een ander mee te laten kijken door je Google inloggegevens te delen. Bovendien is dat niet fijn omdat je dan toegang verleent tot àl je Google diensten, inclusief je Gmail.

maps API project selecteren

Google Maps API Checker

In mijn zoektocht naar informatie over Google Maps API’s vond ik nog deze Chrome extensie. Dit is een fijne tool voor webbouwers om snel te controleren of de API key de oorzaak is bij problemen met de weergevave van een kaartje.

Wat is een API?

Een API is een afkorting van Application Programming Interface. Een API bestaat uit een code waarmee verschillende programma’s, die op verschillende websites draaien, met elkaar kunnen communiceren. Om toegang te krijgen tot externe gegevensbronnen en deze weer te geven op je eigen website, heb je een API-key nodig die je kunt aanvragen bij de betreffende dienst. Hiermee kun je bijvoorbeeld een Google Map op je website zetten. In feite toon je dan functionaliteit van Google op je website en dat functioneert ook alsof je op de Google Maps site bent.