Als je een website hebt wordt deze gehost bij een hostingprovider. Dat betekent dat alle bestanden opgeslagen staan op de server van die provider. Servers ontvangen continue verzoeken van gebruikers. Wanneer je op een link klikt sturen ze de bestanden die bij die link horen door naar je computer en zo kun je dus de pagina bekijken. Omdat er steeds meer eisen gesteld worden aan snelheid, veiligheid en opslagcapaciteit worden deze servers regelmatig vernieuwd. In dit artikel bespreek ik de PHP versie (besturingssysteem) welke geïnstalleerd staat op de server. Vaak zijn er meerdere PHP versies beschikbaar.

De PHP versie waarop je website draait wordt nooit geüpdate, tenzij je dat zelf handmatig doet of laat doen (zelf doe ik dat regelmatig voor klanten). Providers bemoeien zich daar verder niet mee, het is je eigen verantwoordelijkheid. Net zoals je WordPress zelf moet updaten (of laten updaten). Alleen wanneer een verouderde PHP versie wordt verwijderd van de server waar je website op draait krijg je, ruim van te voren, een e-mail van je provider. Waarschijnlijk heb je die ook al eens ontvangen. En doorgestuurd naar je webbouwer (of weggegooid of nooit iets mee gedaan). Want wat moet je daar nu mee? Wat ze dan doen is de oude PHP versie verwijderen. Je hostingpakket wordt dan automatisch naar de volgende versie omgezet. Als je altijd je website goed bijhoudt merk je daar verder niets van. Hooguit dat je website wat sneller laadt.

Nog net op tijd!

Maar er kunnen wel degelijk problemen optreden. Onlangs nog had ik een klant aan de lijn die WordPress niet meer kon updaten. Ik zag meteen wat er aan de hand was. WordPress geeft nu namelijk zelf een waarschuwing die het probleemoplossen vergemakkelijkt.

PHP versie sterk verouderd

Echter, nadat ik de PHP had aangepast van (schrik niet) 5.3 naar 7.3 was de website niet meer te bereiken. Wat bleek? Het thema was al sinds 2015 niet meer geüpdate door de maker, dus flink verouderd. Hierdoor werkte het niet samen met PHP 7.3.

Op zo’n moment zit er niks anders op dan weer terug te gaan naar de laagste versie die nog werkt, versie 5.6. Deze versie gaat er ook uit maar werkt vaak nog wel. Helaas bleek dat de provider van deze klant PHP 5.6 al had weggehaald. Erger nog, zowel 5.3 als 7.0 over 7 dagen zou gaan verwijderen! De klant had dus nog precies een week om een nieuw thema te kiezen en haar site te (laten) herbouwen!

Meteen heb ik contact met mijn klant opgenomen en een voorstel gedaan om haar website na te bouwen in Avada. Ik moest snel zijn, want over een week zou ik de oude website niet meer kunnen bekijken en die had ik wel nodig als voorbeeld. Binnen een paar dagen had ik de website nagemaakt. De bouw heb ik tijdelijk op een moderne server gedaan, want het nieuwe thema werkt juiste weer niet op de oude server. Nadat de website klaar was heb ik de oude vervangen en daarna de PHP-versie op haar server weer naar 7.3 verhoogd. Bekijk hier het resultaat: Mens in Beeld. Wat een geluk dat ze net op tijd mijn hulp had ingeroepen!

Een nieuwe website laten maken kost uiteraard meer tijd dan een paar dagen. Daarom heb ik nauwelijks iets aan de vormgeving veranderd, maar haar oude website nagemaakt zodat ze hierna rustig kan nadenken over een nieuw design. Dat is het fijne van Avada. Het is een ware kameleon. Je kunt door de instellingen aan te passen een heel nieuw design creëren. Ik heb al heel wat websites met Avada gebouwd.

WordPress waarschuwt voor te lage PHP versie

Sinds WordPress 5.1, die van het voorjaar uitkwam, waarschuwt WordPress dus voor PHP versies lager dan 5.6. Als je wilt weten of jouw website nog op een verouderde server draait, check dit dan eenvoudig via de link “Nu bijwerken” of de “Updates” link in het menu.

WordPress bijwerken

Het zou zo maar kunnen dat jouw website nog op een server met verouderde instellingen staat. Als ik naar de WordPress statistieken kijk zie ik dat ruim een kwart van de WP-sites nog op 5.6 draait en 55% op een hogere versie. Ongeveer een vijfde dus op een te lage PHP versie waardoor ze WordPress niet meer kunnen updaten. Vanaf nu kun je dus verwachten dat ook versie 5.6 langzaamaan verdwijnt, zoals in het voorbeeld  hierboven. Dan kan het zomaar zijn dat een grote groep websites straks niet meer geüpdate kan worden, terwijl het omzetten van de PHP versie een kleine moeite is. Overigens is het niet altijd mogelijk om de versie te verhogen en is verhuizen van de website de enige optie. Als jij hiermee problemen ervaart, stuur me dan een e-mail of vul het contactformulier in.

Vraag aan

Voordelen van een hoge PHP versie

De voordelen van de nieuwste PHP versie zijn onder andere:

  • Snellere laadtijd en daardoor energiezuiniger
  • Hogere ranking in Google want focus ligt op snelheid
  • Betere prestaties WordPress, want minder bugs
  • Veiliger, want wordt actief ondersteund, terwijl 5.6 en 7.0 niet meer actief ondersteund worden (zie tabel)

php versie tabel

Blauwgroen betekent: nog actief ondersteund.
Oranje betekent: alleen nog beveiligingsupdates worden binnen PHP doorgevoerd.