Wat doe jij als je iets wilt opzoeken, of wanneer je meer wilt lezen over een bepaald onderwerp?
Juist. Je voert het woord of zinnetje in bij je favoriete zoekmachine. Uiteraard hoop je meteen op de juiste pagina terecht te komen. Vaak is dat niet het geval of er komen nieuwe vragen op. Als je denkt dat je op de juiste website bent gebruik je de ingebouwde zoekfunctie die op bijna alle websites aanwezig is.

WordPress zoekresultatenWat ik vaak meemaak is dat de resultaten uitermate teleurstellend zijn. En dat komt niet altijd doordat die informatie niet op de site aanwezig is, maar vaak door de belabberde zoekfunctie. En dan ben je weg. Op deze manier gaat veel relevante content aan je voorbij. Dit gebeurt ook bij WordPress websites. Waar ze supergoed scoren in Google doet de zoekfunctie op siteniveau niet wat je ervan zou mogen verwachten.

De WordPress zoekfunctie heeft zijn beperkingen. Deze doorzoekt namelijk alleen de titel en de content van een pagina, en niet de categorieën en tags, extra velden en reacties. Bovendien sorteert de WordPress zoekfunctie standaard op datum, waardoor zoekresultaten waar het zoekwoord maar één keer in voor komt alsnog als eerste in de resultatenlijst kunnen komen te staan.

Installeer Relevanssi!

Als je maximale zoekresultaten wilt op je website, installeer dan de plugin Relevanssi. Ik gebruik deze plugin al een paar jaar en installeer deze ook op de websites van mijn klanten. Na installeren loop je alle opties langs, vrij makkelijk in gebruik. In het begin moet de website worden geïndexeerd. De opties vind je onder “Instellingen” in het dashboard.

Relevanssi Indexing zoekresultaten

De voordelen van Relevanssi op een rijtje:

  • uitbreiding op je standaard WordPress zoekfunctie, werkt dus meteen
  • sorteert op relevantie en niet op datum
  • zoekt in reacties, extra velden, samenvatting, tags en categorieën
  • mogelijkheid tot uitsluiten van post types en categorieën
  • ondersteund OR en AND
  • zoekt ook in delen van woorden
  • mogelijkheid om synoniemen op te geven
  • mogelijkheid tot het instellen van een bepaalde opmaak voor de gevonden woorden (highlighting)
  • kent gewicht toe (volgorde van belangrijkheid) aan bv titels en content
  • houdt een log bij waarin je kunt zien op welke woorden en hoe vaak er gezocht is

Relevanssi heeft ook een pro-versie. De krachtigste eigenschap daarvan vind ik dat deze ook PDF-bestanden kan doorzoeken.
Bekijk hier de verschillen tussen de standaard WordPress zoekfunctie, de gratis- en de pro-versie van Relevanssi.