Stel, je hebt een contactformulier op je website. Je hebt goed nagedacht over de inhoud van het formulier. Het moet niet te moeilijk en tijdrovend zijn om in te vullen voor de bezoeker van je website. Daarnaast wil je wel de juiste dingen te weten komen van de persoon die de moeite neemt om dit formulier in te vullen. Als het goed is test je zelfs nog even het formulier. Vervolgens ben je heel benieuwd naar alle mailtjes die vanaf je website worden verstuurd. Helaas valt de respons tegen en op een gegeven moment vergeet je dat hele formulier. Tot je je bedenkt dat het al heeel lang geleden is dat je een reactie via de mail hebt gekregen…. zou er misschien iets mis mee zijn??

Ruim een jaar geleden heb ik een blog geschreven over Contact Form 7, wat er veranderd is in het e-mail tabblad en wat je moet doen om dit goed te zetten. Tot mijn verbazing kom ik nog heel vaak websites tegen waar dit niet is aangepast. Heb jij  een formulier op je website maar krijg je nooit reacties? Dan raad ik je aan het formulier even zelf te testen. Vul het formulier in en klik op verzenden. Laat je niet misleiden door het succesbericht. De mail wordt namelijk inderdaad verzonden, maar dat is geen garantie dat deze ook aankomt.

Komt de mail niet binnen 10 minuten binnen dan kun je er vanuit gaan dat er iets niet in orde is. Hieronder behandel ik een aantal mogelijke oorzaken.

1 Configuratiefouten

Klik in het menu in de wp-admin op Contact

Zodra je onderstaande waarschuwing ziet staan weet je dat er iets niet goed staat.

e-mail komt niet aan

Klik op de validatielink en wacht op het resultaat. Lees hier hoe je de fouten verhelpt

2 Spambeveiliging bij je hostingprovider

Stel dat dit alles helemaal goed staat en de mail komt nog steeds niet aan, dan kan dit aan de restricties bij je hostingprovider liggen.
Je kunt 2 dingen doen:

  1. Deze plugin installeren. Het is een technisch verhaal, maar dit is een zogenaamde return path fix. Zodat de provider zeker weet dat de afzender van de mail vanaf je website betrouwbaar is.
  2. Contact opnemen met je provider en vragen waarom je je mail niet kan ontvangen. Zij kunnen je instellingen nakijken en aanpassen of advies geven wat je verder nog kunt doen.

Overigens raad ik je sterk aan om een Captcha te gebruiken. Hiervoor maak je eerst een key aan op je google account.
Ga naar de tab Integratie en vul de gegevens in. 

Wat er nog meer mis kan gaan

Wanneer de mail wel aankomt kunnen zich nog meer problemen voordoen.

In de mail staat niet alle verwachtte informatie

Wanneer je niet alle shortcodes van het formulier in het e-mail template zet zullen deze ingevulde gegevens niet opgenomen worden in de e-mail en verloren gaan. Controleer of alle velden grijs zijn. In het voorbeeld zie je dat de shortcode [wens] nog niet is gebruikt, want deze is nog zwart. Wanneer alles grijs is weet je dat alle velden in de mail zijn opgenomen.

De afzender is WordPress

Als je in de regel “Van” niet [your-name] staat zal de afzender WordPress zijn.

Gegevens van de verzender beveiligen

Een contactformulier bevat altijd persoonlijke informatie van de verzender. Al is het alleen maar zijn of haar naam en e-mailadres. Deze gegevens gaan onbeschermd het internet over wanneer je website niet op https staat. Lees meer over https.

Wanneer je hulp nodig hebt bij één van deze onderdelen, laat het me dan weten.
Stuur een e-mail naar support@dainamics.nl