Terwijl we puften van de hitte is op 11 augustus versie 5.5 van WordPress gelanceerd. Misschien heb je de update al gedaan? In tegenstelling tot de kleine updates, die automatisch worden gedaan, moeten de major updates met de hand worden gedaan. Inmiddels is begin september de eerste minor update geweest. Hierbij zijn 44 bugs gefikst. Als je 5.5 al had is deze update automatisch uitgevoerd.

Wat is er nieuw in deze versie? Kijk maar mee. Zodra je hebt geüpdatet kom je in het welkomstscherm. Deze kun je vinden op [jouwwebsite]/wp-admin/about.php. Daar lees je (in krom Nederlands): In WordPress 5.5 wordt je site nieuwe beter in drie belangrijke gebieden: snelheid, zoeken en veiligheid.

Klinkt goed hè? De voordelen in het kort:

Snelheid

Berichten en pagina’s worden sneller geladen, dankzij ‘lazy-loaded’ afbeeldingen. Afbeeldingen hebben veel invloed op het aantal mb’s en kunnen daardoor een website traag maken. In WordPress 5.5 worden alleen die afbeeldingen geladen die op dat moment zichtbaar zijn. Zodra je naar beneden scrolt zullen de afbeeldingen die dan zichtbaar worden ingeladen worden, niet eerder. De technische term hiervoor is ‘lazy-loading’.

Op een mobiel kan lazy-loading ervoor zorgen dat browsers geen bestanden downloaden die bedoeld zijn voor andere apparaten. Dat bespaart de gebruiker kosten voor datagebruik en helpt de levensduur van de batterij te verlengen. Ook kost het minder energie en dus minder CO2-uitstoot.

Zoeken

WordPress sites werken goed samen met zoekmachines. Dit is al vanaf de eerste versie van WordPress in 2003. WordPress 5.5 bevat nu standaard een XML-sitemap, die zoekmachines helpt je meest belangrijke pagina’s te vinden vanaf het moment je live gaat met je site. Daardoor wordt je website beter gevonden en dat is natuurlijk precies wat we willen. Voorheen moest je zelf zorgen voor een sitemap via een plugin, nu zit dit dus in WordPress ingebouwd.

Veiligheid

Je kunt nu in de WordPress-admin kiezen of je bepaalde plugins wel of niet automatisch wil laten updaten. Updaten is superbelangrijk, om 2 dingen:

  • Beveiliging tegen hackers
  • Bijblijven met de voortschrijdende techniek van WordPress zelf, thema en andere plugins én van je hostingprovider.

Je kan auto-updates in- of uitschakelen voor elke plugin of elk thema wat je hebt geïnstalleerd. Dit geldt overigens alleen voor de plugins en thema’s die te vinden zijn op https://wordpress.org

NB. Wanneer je automatische updates aanzet kan het zijn dat dit niet helemaal goed gaat. Zet deze optie alleen aan wanneer je er zeker van bent dat er met een update van de betreffende plugin niets mis kan gaan of wanneer je de mogelijkheid hebt dit terug te draaien als dat nodig is.

Vindt je dit te spannend of ingewikkeld, laat het dan lekker aan mij over. Ik onderhoud ruim 100 websites die ik dagelijks controleer en eventueel repareer.

WordPress Onderhoud uitbesteden